محمد شیاع السودانی، نخستوزیر عراق، که صبح چهارشنبه نوزدهم دیماه برای دیدار با مقامهای جمهوری اسلامی وارد تهران شد، در نشست خبری مشترک با مسعود پزشکیان، رئیس دولت چهاردهم، از تمایل بغداد برای برقراری روابط متوازن با همه طرفهای منطقهای و بینالمللی سخن گفت و افزود که کشورش از انتخاب مردم سوریه برای تعیین ساختار حاکمیتی در این کشور حمایت میکند.
السودانی همچنین گفت که سفر به تهران، با هدف گفتوگو با مسعود پزشکیان درباره «تقویت روابط دوجانبه» و بررسی پروندههای مربوط به تامین گاز و انرژی عراق انجام شده است.
بر مبنای گزارش خبرگزاری دولتی ایرنا، رئیس دولت چهاردهم جمهوری اسلامی نیز در نشست خبری مشترک با نخستوزیر عراق، ادعا کرد که روابط دو کشور «در عالیترین سطح» در جریان است و روزبهروز بر دامنه همکاریهای دوجانبه در سطوح مختلف افزوده میشود. او مذاکره با السودانی درباره توسعه همکاریهای دوجانبه را هم «خوب» توصیف کرد. پزشکیان همچنین گفت: «امنیت، رشد و رفاه مردم عزیز عراق از اهمیت شایانی برای ما برخوردار است.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
سفر نخستوزیر عراق به تهران در پاسخ به دعوت رسمی مسعود پزشکیان انجام شد که اواخر شهریورماه به عراق سفر کرده بود. طبق گزارش رسانههای داخلی ایران، السودانی در جریان سفر به تهران قرار است با علی خامنهای نیز دیدار کند.
وبسایت خبری شفق نیوز در گزارشی، مدعی شد که السودانی، نخستوزیر عراق، از طریق فرستادهای ویژه در سفری غیرعلنی، از دونالد ترامپ، رئیسجمهوری منتخب آمریکا، پیامی دریافت کرده است.
این رسانه به نقل از منابعش اعلام کرد که خلع سلاح گروههای مرتبط با جمهوری اسلامی در عراق و خودداری این کشور از دخالت در امور سوریه از برخی محورهای این پیام بودهاند و سفر السودانی به تهران نیز با هدف انتقال بخشی از این پیامها انجام شد.
برخی رسانههای داخلی نیز در گزارشهای تحلیلی، به اهداف سفر السودانی به تهران پرداختند. از جمله روزنامه شرق که با اشاره به اینکه السودانی پس از سرنگونی بشار اسد در سوریه به چندین کشور منطقه سفر کرده، با استناد به گفتههای یک مسئول عراقی نوشت: «السودانی در سفر به تهران درباره انحلال یا تجدید ساختار گروههای مسلح برای جلوگیری از فشارهای غرب در این پرونده رایزنی خواهد کرد.»
بر اساس این گزارش، این مسئول عراقی اعلام کرده که السودانی به دلیل فشارها بر بغداد از سوی طرفهای بینالمللی مختلف، با مسئولان ایرانی درباره کمک به دولت او برای کاهش فعالیت گروههای مسلح گفتوگو خواهد کرد، زیرا نمیخواهد کشورش یک طرف تنشهای منطقهای باشد.
در نقطه مقابل، مقامهای جمهوری اسلامی درباره دلایل سفر السودانی به تهران به توضیحهای تکراری و مبهم مانند «گفتوگو در مورد مسائل دوجانبه، تحولات منطقهای و بینالمللی» کفایت کردهاند و همچنان میکوشند پشت پرده این سفر را مکتوم نگه دارند. از جمله محمدکاظم آلصادق، سفیر جمهوری اسلامی در بغداد، که در گفتوگو با خبرگزاری ایسنا مدعی شد در جریان سفر السودانی به تهران، روند اجرای توافقهای پیشین میان دو کشور پیگیری و بررسی میشود.
با این حال، شنیدههایی نیز وجود دارد مبنی بر اینکه رهبر جمهوری اسلامی در پی از دست دادن سوریه بهعنوان پایگاهی راهبردی، نگران این است که عراق را هم از دست بدهد و به همین دلیل تصمیم گرفته است با السودانی گفتوگو و دیدار کند.
حکومت ایران با حذف رهبران حماس و حزبالله و سرنگونی بشار اسد در سوریه، قدرتی را که به واسطه ایجاد گروههای نیابتی ایجاد کرده بود، از دست داد و حالا نیز در آستانه خلع سلاح گروههای شبهنظامی تحتحمایتش در عراق قرار دارد.